Followers

Tuesday, 17 November 2015

Lemang Perlis 002 | Ada apa dengan LEMANG itu

 AMARAN! Entry penuh dengan gambaq~sila jangan muntah hijau tengok banyak warna hijau na... hohoho

✿✿Sejarah Lemang

Di Malaysia, menurut Wikipedia, ia adalah makanan tradisional yang popular sejak tahun 1864. Dan menurut catatan, ia juga merupakan kegemaran bagi penduduk asli dari suku Negrito dan suku Semai. Dipercayai cara memasak lemang adalah berasal daripada cara memasak nasi oleh orang asli

#perlisonlinelemang  

Ni antara bahan-bahan asas dia untuk buat lemang




...errr daun tu hiasan blog bagi meriah dengan gambaq... ahaks



  ...kena kreatif kalau hujan
 

 اللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا

 Ya Allah turunkan hujan yang bermanfaat


Masa mula-mula dulu, hujan memang kami gelabah habis, tempat xdak atap, macam-macam kami pesah sampai leh buat tempat hat elok sikit... alhamdulillah


Pengalaman buatkan kita lebih kreatif, in syaa Allah



✿✿ Tips Hasilkan Lemang Sedap


Tips paling penting untuk hasilkan lemang yang sedap ialah kekuatan api

Anda perlu jaga api yang bakar lemang supaya tidak terlalu kuat - untuk elakkan ia berkerak atau hangus, dan api tidak terlalu perlahan untuk elakkan ia tak masak di dalam



nanti kita cerita lagi na



Yang Menaip,
eeiyss
ADMIN 2 (merangkap isteri si Tokey Lemang) ahaks

Tuesday, 10 November 2015

Lemang Perlis 001 | Bagaimana kami bermula...

Nak diceritakan dengan penuh cerianyaaaa

 

opis nak buat jamuan raya~ jadi dorang tempah lemang dari kawan incik suami (^___^)

 

secara otomatiknya, incik arifpun jadi orang penting lemang buat sekali dengan kawan dia

 

memandangkan rumah kami ada port best untuk bakaq lemang, jadi keputusan membakaq jatuh ke atas kawasan tanah tepi umah kami tu~

 

80 batang ja untuk pejabat (^___^)

 










rentetan dari tu ***betui ka eja rentetan gitu

 

yang lebihan lemang untuk pejabat tu ada la orang nak beli dan merasa

 

bila dah beli n merasa

 

terus orang nak suruh incik arif bakaq lagi (^___^)

 

dari incik arif duk belajaq sikit-sikit

 

dia try buat sendiri untuk 2nd time ni...

 


dan kawan dia mai waktu nak bakaq~ 

 

baguih sangat kawan dia tu, jarang orang meniaga ni nak share tips a-z 

 

alhamdulillah, murahhh rezeki dia (^___^)

 

yang 2nd time tu dia mai tolong tengok-tengok n share tips api...

 

bila dah siap~ sedap! alhamdulillah


semua incik arif yang pulun buat, isteri dia ni qeja tangkap gambaq jaaaa(^___^)

 

upload fb

 

upload instagram

 

hohoho

tapi jangan pandang rendah, tak tolong... puan isss pulun kemas n basuh semua bekas dia tu tau~ besaqqqq oooo pertolongan tu... hohoho

(^___^)

apapun, sapa yang duk PERLIS, khassss C.O.D ke depan rumah anda!

buat tempahan sekarang!!! jangan malu jangan segan

leh tepon / wasap / msg incik arif 01135067137
atau isteri dia si eeiyss tu 0175777137


Yang menaip,
eeiyss
Admin 2 (Isteri Si Tokey Lemang) ahaks